Имплантиране и костна регенерация


Представям случай на пациент на 40 г. насочен за функционална рехабилитация в областта на втори квадрант, поради липсващ зъб 26 ( първи горен молар, в ляво) с голяма давност. Клинично установен здрав пациент, непушач, с ниски  естетични изисквания. От клиничното, предоперативно изследване беше установено авансирала костна атрофия в областта на екстрахирания зъб. След дискусия с пациента беше предприето следното лечение: Имплантиране и костна регенерация.

От СБСТ беше установено комбиниран хоризонтален и вертикален костен дефект, достигащ палатинално. Костта към съседните зъб беше относително запазена, зъби 24 и 27, възстановени с металокерамични коронки, като същите бяха свалени.

Комбинираният хоризонтален и вертикален костен дефект, позволи добра първична стабилност и правилно 3Д позициониране на импланта, също и стабилност на костния заместител. Използвани материали, имплант straumann blt, SLA, 4.1/8mm, микс от ксенографт и автоложна кост, покрити с колагенова мембрана. Меките тъкани бяха адаптирани и зашити, като се постигна първично затваряне и зарастване на операривната рана.

Девет месеца след оперативната  интервенция (костна регенерация) се извършено разкриване на импланта, след което беше поставен оформител на тъканите- фиксиращ хидратиран мукодерм . Визуално, интраоперативно беше установено – моделирана нова кост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *